Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

by Na Pałeczkach
wieprzowina z imbirem
Dziś zdradzimy Wam sekret, który kiedyś przekazał nam nasz japoński znajomy. Gotowi..? Jeśli poszukujecie męża w Japonii lub też chcecie dotrzeć do serca swojego japońskiego oblubieńca, szybko nauczcie się przygotowywać ten właśnie przepis! Żaden bowiem szanujący się Japończyk nie przejdzie obojętne wobec dobrze przyrządzonego, pachnącego imbirem shōgayaki (しょうが焼き) przygotowanego z ciepłem i miłością.. Oczywiście żartujemy :) Ale faktem jest, że obok tonkatsu, które może kojarzycie już z naszego bloga, właśnie shōgayaki czyli wieprzowina z imbirem jest najbardziej popularną potrawą przygotowywana z tego rodzaju mięsa. Jest również prosta do przyrządzenia, niezbyt droga i sycąca. Idealny posiłek dla głodnego mężczyzny (lub równie głodnej kobiety).
wieprzowina z imbirem
Shōga (生姜) po japońsku oznacza imbir, a yaki (焼き) oznacza smażyć – jak więc można się domyślić shōgayaki to po prostu mięso smażone w mocno skoncentrowanej i aromatycznej imbirowej marynacie. Pomimo tego, że może być przyrządzane również z wołowiny w 95% nazwa ta oznacza wersję wieprzową i jest po prostu skrótem od pełnej nazwy czyli buta no shōgayaki (豚の生姜焼き).
Potrawa ta powstała około 1950 roku w tokijskiej dzielnicy Ginza. Była odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na szybkie i sycące dania. Wieprzowina krojona była z wyprzedzeniem, a następnie szybko smażona z kawałkami cebuli oraz sosem. I choć jej konkurencją był jedyny i niepowtarzalny kotlet tonkatsu to i tak stała się ogromnym hitem podbijając serce nie tylko sararīman. Duża w tym zasługa pysznego sosu no i oczywiście tego, że tak przygotowane kawałki mięsa idealnie wprost współgrały z prawdziwą miłością każdego Japończyka – miseczką pełną parującego i ciepłego ryżu :)
wieprzowina z imbirem
Nie jest to oczywiście potrawa dla tych, którzy nie przepadają za imbirem, jednak jego aromat podczas gotowania delikatnie słabnie i nie jest jedynym który tutaj przeważa. Dodatkowo to właśnie dzięki niemu mięso w tej potrawie jest tak niezwykle miękkie.
Są dwa sposoby przygotowywania shōgayaki – obydwa równie popularne i prawidłowe. Możecie zarówno chwilę marynować mięso w sosie, a następnie całość usmażyć lub też najpierw usmażyć mięso, a następnie zalać sosem i chwilę tak gotować. Zapewniamy, że w obydwu przypadkach smak tego dania na długo pozostanie Wam w pamięci :)
wieprzowina z imbirem
wieprzowina z imbirem

Shōgayaki • wieprzowina z imbirem • 豚の生姜焼き

Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.3/5
( 6 głosy )

SKŁADNIKI

600 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w cienkie plastry (boczek lub polędwica)

1/4 główki białej kapusty, cienko psiekanej

1 cytryna pokrojona w ćwiartki

olej do smażenia

 

na marynatę:

2 łyżki sake

1 łyżka cukru

1 łyżka mirinu

2,5 łyżki sosu sojowego

około 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego

PRZYGOTOWANIE

W misce łączymy ze sobą składniki na marynatę. Dodajemy do niej mięso i marynujemy przez około 15 minut. W międzyczasie siekamy kapustę na cienkie paski i zamaczamy na około 10 minut w zimnej wodzie by była super chrupiąca. Przed podaniem dokładnie odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim wyciągnięte z marynaty kawałki mięsa, z dwóch stron. Uważajcie aby nie spalić mięsa. Całość zalewamy marynatą i smażymy razem aż mięso połączy się z sosem i ładnie skarmelizuje.

Jeśli macie mniej czasu możecie po prostu pominąć marynowanie mięsa i podsmażyć je na rozgrzanej patelni. Gdy będzie już ładnie zarumienione zalewamy je przygotowaną wcześniej marynatą i smażymy aż do połączenia się z sosem.

Podajemy na talerzykach obok sporej ilości poszatkowanej kapusty oraz kawałka cytryny.

przepis pochodzi z książki „Tokyo Cult Recipes”

Spróbujcie też tego! :)