My troszkę tak, zwłaszcza że nasz ostatni przepis z nim w roli głównej czyli pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią swoją premierę miał już dosyć dawno temu. Zresztą dziś wracamy do Was nie tylko z tofu, ale również z kuchnią Wietnamu, która również nie jest u nas zbyt częstym gościem. Wietnamskie tofu w pomidorach na pewno znajdzie swoich zwolenników u wszystkich z Was, którzy znudzeni są już naszymi mięsnymi przepisami i poszukują tu również trochę innych doznań ;)
SKŁADNIKI
500 g tofu
2 kubki wody
1 łyżka soli
1 łyżka octu lub soku z cytryny
olej do smażenia
na sos:
6 pomidorów
1 łyżka rozgniecionego czosnku
2 łyżki mieszanki gia vi*
1 łyżka cukru
3 kubki wody
2 łodygi trawy cytrynowej, drobno posiekanej
4 łyżki sosu sojowego (lub mniej)
świeża kolendra do podania
*Gia vi: 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego, 1 łyżka czosnku granulowanego - dokładnie wymieszać
PRZYGOTOWANIE
Na początek zabieramy się za przygotowanie tofu. W tym celu łączymy ze sobą gorącą wodę, sól oraz ocet i doprowadzamy do wrzenia na wysokim ogniu. Do gotującej się wody wkładamy tofu i gotujemy dalej przez 5-7 minut. Wyciągamy i dokładnie odsączamy, zostawiamy do ostygnięcia.
Gdy będzie już chłodne tniemy je na kawałki i każdy z nich ponownie dokładnie odsączamy w papierowy ręcznik.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy w nim tofu aż do uzyskania chrupiącej powierzchni z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.
Gdy to mamy za sobą zabieramy się za sos. Pomidory kroimy na 6-8 części - jeśli chcecie możecie wcześniej je sparzyć i pozbyć się skórki, my tak wolimy ale to kwestia wyboru. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim czosnek aż do uzyskania aromatu. Dodajemy pomidory i smażymy razem przez około 5 minut. Doprawiamy gia vi oraz cukrem i gotujemy aż pomidory zmiękną. Zalewamy wodą, dodajemy trawę cytrynową i gotujemy przez 10 minut lub więcej aż płyn będzie miał gęstszą konsystencję. Dodajemy tofu i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego a następnie gotujemy kolejne 10 minut na średnim ogniu. W tym momencie sprawdzamy smak sosu i jeśli nie jest dostatecznie słony dodajemy 1 lub 2 łyżki sosu sojowego więcej. Gotujemy dalej przez około 15 minut.
Posypujemy sporą ilością świeżo posiekanej kolendry i podajemy z ryżem lub makaronem.