SKŁADNIKI
ok. 100 g makaronu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka startego czosnku
2 łyżeczki pastu doubanjiang
ok. 100 g mielonej wieprzowiny
szczypta mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka wina Shaoxing lub wytrawnej sherry
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki cukru
1 kubek bulionu drobiowego
sól do smaku
zielona cebulka, drobno posiekana
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najprawdopodobniej będziecie go musieli pomoczyć trochę w wodzie. Kiedy będzie gotowy odsączamy i polewamy olejem sezamowym delikatnie go nim masując - zapobiegnie to sklejaniu.
Kiedy mamy posiekane i starte wszystkie składniki, a sosy mamy pod ręką rozgrzewamy woka na wysokim ogniu. Wlewamy olej i gdy będzie już gorący wrzucamy na niego imbir oraz czosnek. Smażymy mieszając energicznie przez kilka sekund, a następnie dodajemy pastę doubanjiang. Smażymy dalej przez około minutę aż całość ładnie się połączy. Dorzucamy mięso mielone starając się jak najbardziej je rozdzielić na części. Dodajemy wino, sosy sojowe, cukier oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy makaron i mieszamy aż wchłonie większość płynu. Jeśli jest taka potrzeba to dodajemy soli do smaku. Posypujemy zieloną cebulką i podajemy ciepłe :)