SKŁADNIKI
2 kubki ziaren kukurydzy, najlepiej prosto z kolby
1 łyżka miso
0,5 kubka mąki pszennej
0,5 kubka wody
szczypta soli
olej do smażenia
sos do podania
PRZYGOTOWANIE
Na początku oddzielamy ziarna kukurydzy od kolby. Jeśli używanie kukurydzy w puszce należy ją najpierw dokładnie odcedzić i wycisnąć z niej nadmiar płynu.
Łączymy razem mąkę, wodę oraz sól. W małej miseczce rozpuszczamy pastę miso z dodatkiem niewielkiej ilości wody - ułatwi to nam rozprowadzenie jej w cieście. Kiedy nie będzie już grudek dodajemy pastę do mąki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Dorzucamy ziarenka kukurydzy i pokrywamy je ciastem dalej mieszając.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię razem z olejem na średnim ogniu. Za pomocą łyżki formujemy na niej niewielkie placuszki z przygotowanego ciasta i smażymy aż spód będzie złoto brązowy (3-5 minut). Odwracamy na drugą stronę i czekamy kolejne 3 minuty. Przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
Podajemy z sosem i/lub solą. Smacznego!