SKŁADNIKI
na kurczaka:
2,5 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1 zielone chili
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki mąki, najlepiej gram czyli z ciecierzycy
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki chili
0,5 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta cynamonu
szczypta szafranu
450 g mięsa kurczaka, najlepiej udek bez kości
sól do smaku
masło
sok z połowy cytryny
na sos butter chicken:
1.5 łyżki masła
6 ziaren zielonego kardamonu, zgniecionych
2,5 cm kory cynamonu cassia
4 goździki
1 cebula, posiekana drobno
1 łyżka startego imbiru
2 zielone chili, przekrojone wzdłuż
1 łyżeczka chili
0,5 łyżeczki garam masala
3 łyżki przecieru pomidorowego
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki miodu
1 łyżka liści kozieradki (opcjonalnie)
sól do smaku
świeża kolendra do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowania rozpoczynamy od wykonania kurczaka tandoori.
Imbir, czosnek oraz chili łączymy ze sobą i rozdrabniamy - albo w moździerzu albo w blenderze. Musimy uzyskać w miarę gładką pastę. Jogurt mieszamy w misce razem z mąką starając się rozbić wszelkie możliwe grudki. Dodajemy wcześniej przygotowaną pastę imbirową, paprykę, chili, garam masala, kolendrę, cynamon, szafran oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i do tej mieszanki wrzucamy kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki. Marynujemy 2-3 godziny lub przez noc.
Kurczaka możemy oczywiście przygotować na grillu ale my często wybieramy bardziej dostępny przez cały rok piekarnik. Ustawiamy go na 200 stopni, najlepiej na funkcję grill, a samo mięso kładziemy na kracie lub też blasze wyłożonej papierem. Grillujemy tak przez około 20 minut, przewracając co jakiś czas i smarując je roztopionym masłem. Gotowe mięso odstawiamy aż do przygotowania sosu.
W garnku roztapiamy na niskim ogniu masło. Na gorące wrzucamy kardamon, cynamon cassia oraz goździki. Po pół minucie wrzucamy cebulę i smażymy aż uzyskamy złoty kolor. Dodajemy imbir oraz chili i smażymy dalej. Wrzucamy przyprawy - chili oraz garam masala, a następnie przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy razem przez kilka minut uważając aby nic się nie przypaliło. Powoli i w ratach dolewamy śmietankę, cały czas mieszając i łącząc ją z resztą składników. Gotujemy przez kilka minut i dodajemy miód oraz - jeśli używamy - liście kozieradki. Dolewamy 50 ml wody i sprawdzamy smak. Jeśli trzeba możemy sos doprawić solą.
Na sam koniec dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i gotujemy wszystko razem przez około 10 minut.
Ozdabiamy sporą ilością kolendry i podajemy, najlepiej ze świeżym i pachnącym chlebkiem naan.