SKŁADNIKI
na tare:
0,5 kubka sosu sojowego
1/8 kubka sake
0,5 łyżki mirinu
0,5 łyżki startego imbiru
1 ząbek czosnku, starty
drobno posiekana zielona cebulka
na bulion:
1 cały kurczak (około 2,25 kg)
0,5 kg karkówki
2 spore marchewki, pokrojone w większe części
0,5 kubka czosnku, rozgniecionego
2 zielone cebulki
5 l wody
1 cebula, przekrojona na pół
ok 7,5 cm imbiru ze skórą
oprócz tego:
2 opakowania makaronu rāmen
kilka plastrów boczku chāshū (najlepiej wcześniej go podsmażyć)
marynowane pędy bambusa - menma*
2 kawałki alg nori
PRZYGOTOWANIE
Na suchej patelni lub nad płomieniem zwęglamy imbir oraz cebulę przekrojoną na pół. W razie potrzeby opłukujemy.
W dużym garnku umieszczamy kurczaka, karkówkę, marchew, czosnek oraz białą część zielonej cebulki. Zalewamy 4 litrami wody tak, aby kurczak był zakryty na około 5 cm. Resztę wody zostawiamy na później. Dorzucamy zwęgloną cebulę i imbir. Doprowadzamy wywar do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień tak aby jedynie delikatnie się gotował. Zbieramy z wierzchu wszelkie szumowiny. Przez cały czas gotowania kurczak powinien być zakryty wodą, jeśli więc okaże się że jest jej za mało, dolewamy z pozostałego nam litra wody. Po 30 minutach gotowania dorzucamy zieloną część dymki i gotujemy dalej przez kolejną godzinę, pamiętając by rosół nie gotował się zbyt mocno. Po tym czasie ostrożnie wyławiamy kurczaka oraz karkówkę. Gdy kurczak trochę ostygnie obieramy go z mięsa (możemy je wykorzystać do innych przepisów). Pozostałe kości opłukujemy i wrzucamy do rosołu. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na niski. W ten sposób gotujemy przez kolejne 1,5 godziny, aż otrzymamy około 3 litry rosołu. Odcedzamy – nasza baza jest gotowa do użycia.
Aby przygotować tare, wszystkie składniki łączymy ze sobą w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, a gdy to nastąpi wyłączamy gaz.
Jeśli wszystkie składniki na rāmen (łącznie z wybranymi dodatkami) mamy już gotowe gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie możemy przygotować nasze miseczki – do każdej dodajemy około 1/4 kubka tare (jest dosyć esencjonalny więc jeśli nie lubicie mocnych smaków polecamy zmniejszyć ilość) oraz odpowiednią ilość gorącego bulionu. Gotowy makaron ostrożnie układamy w miseczkach, a całość dekorujemy wybranymi dodatkami. Podajemy ciepły ^^
UWAGI
* Aby przygotować menma potrzebujemy: 1 ząbek czosnku (posiekany), 1 łyżkę sake, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wody, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę octu ryżowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego i 1 puszkę pędów bambusa (140 g). W miseczce łączymy sake, sos sojowy, wodę, cukier, ocet ryżowy. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy na niego bambus. Smażymy przez około minutę, mieszając. Dodajemy czosnek oraz składniki z miseczki, zmniejszamy ogień. Gotujemy delikatnie aż większość płynu wyparuje, około 15 minut. Pozostawiamy do ochłodzenia.