SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
213 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
ok 90 g cukru białego
160 g cukru brązowego
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
3 łyżki pasty sezamowej
PRZYGOTOWANIE
W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Odstawiamy.
W drugiej misce ucieramy masło razem z obydwoma rodzajami cukru na puszystą i miękką masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie mieszając. Dolewamy ekstrakt waniliowy. Do masy dodajemy suche składniki w 3 porcjach, po każdym dodaniu dolewamy też jedną łyżkę mleka. Na sam koniec dokładamy jeszcze pastę sezamową i całość mieszamy aż składniki ładnie się połączą.
Jeśli używacie dużej formy to przygotowujecie ją smarując ją masłem i obsypując mąką. My użyłyśmy małych silikonowych form. Małe formy wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Polewamy polewą lub zostawiamy bez i delektujemy się nimi przy kawie lub herbacie. Smacznego!