Wiemy, że stosunkowo niewiele jest u nas dań wegetariańskich. Musicie nam to wybaczyć bo zwykle jesteśmy po prostu mięsożerne. Jednak i nas czasem nachodzi ochota na małe eksperymenty i zmiany w jadłospisie, wtedy też rodzą się takie smakowite pomysły. Jako że grzybów nigdy dosyć, dziś zapraszamy Was na małą grzybową ucztę! Bo nie wiemy jak inaczej opisać grzyby trzy kubki :)
Pamiętacie może nasz przepis na kurczaka trzy kubki? Jeśli nie, to oczywiście zapraszamy Was aby się z tym zacnym przepisem w wolnej chwili zapoznać. W międzyczasie szybko wyjaśnimy, skąd wzięła się nazwa i jak można ten przepis dostosować dla osób gustujących w wegetariańskich przysmakach. Tak więc w skrócie nazwa tej potrawy odnosi się do głównych składników użytych do jej przygotowania – oleju sezamowego, wina ryżowego oraz sosu sojowego. Dawno temu pewien kucharz przygotowywał ostatni posiłek dla bardzo wyjątkowego skazańca. Wykorzystał w nim trzy najdroższe w tamtych czasach składniki czyli właśnie tłuszcz, wino oraz sos sojowy. Użył dokładnie po jednym kubku każdego z nich, co dla każdego zaznajomionego z tajnikami matematyki oznaczać będzie trzy kubki ;) Dziś proporcje się nie zmieniły, choć oczywiście niekoniecznie potrzebne są pełne kubki każdego z tych składników. Jak zauważycie, w przypadku tego przepisu nie są one tak dokładne. Sos jest jednak niezwykle aromatyczny i doskonale komponuje się zarówno z kurczakiem, jak i z wybranymi rodzajami grzybów. Jeśli dodatkowo jesteście oddanymi fanami oleju sezamowego i lubicie go może nawet delikatnie nadużywać w swojej kuchni (jak my…) to będzie to dla Was potrawa idealna. Obiecujemy ;)
Do wykonania grzybowej wersji trzech kubków wykorzystać możecie praktycznie każdy rodzaj grzybów. My dodałyśmy shimeji, shiitake oraz pieczarki, ale świetne będą też na przykład boczniaki. Każdy z nich doda do potrawy swojego unikalnego charakteru, możecie więc spokojnie poeksperymentować. Jeśli łakniecie nawet większych kuchennych przygód, grzyby można zastąpić świeżym lub podsmażonym tofu. Dajcie znać czy wypróbowaliście taką wersję tej potrawy. A teraz zapraszamy Was już do gotowania!
SKŁADNIKI
500 g wybranego rodzaju grzybów, pokrojonych w większe kawałki
4 plasterki imbiru
10 ząbków czosnku, w całości
1 mała czerwona papryczka chili
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
spora garść liści bazylii
olej sezamowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE
W garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy niewielką ilość oleju sezamowego. Podsmażamy na nim chwilę plasterki imbiru aż staną się delikatnie brązowe i chrupiące. Dodajemy ząbki czosnku oraz pokrojone w większe kawałki chili. Podsmażamy chwilę, mieszając. Zwiększamy ogień i wrzucamy grzyby. Zalewamy połączonymi ze sobą olejem sezamowym, cukrem oraz obydwoma rodzajami sosu sojowego. Smażymy mieszając, aż całość ładnie się połączy a sos delikatnie się zredukuje. Dodajemy liście bazylii i smażymy jeszcze kilka sekund.
Podajemy w misce razem ze świeżo ugotowanym ryżem.