Jak możecie się domyślić u nas w słodkiej świątecznej odsłonie nie znajdziecie pierniczków, rogalików ani innych tego typu frykasów. Kuchnia Azji w tym temacie nie jest jakoś wybitnie wylewna. Nie martwi nas to jednak aż tak bardzo, bo zawsze udaje się nam znaleźć coś, co w mniejszym lub większym stopniu wpisuje się w świąteczne klimaty. Raz były to nawet bardzo podobne do pierników korzenne ciasteczka z mąką kinako. W zeszłym roku przygotowałyśmy dla Was ciasteczka z orzechami oraz sezamem czy też niezwykle pracochłonne, ale warte zachodu ciasto tysiąca warstw czyli lapis legit.
W tym roku już po raz drugi przenosimy się do Indii, które jak powszechnie wiadomo słyną z tysiąca przecudnie pachnących przypraw. Czuć to w większości potraw zarówno ostrych jak i łagodnych, słodkich czy też słonych. Zakradły się również do sporej ilości napojów, gdzie używa się specjalnie skrojonych na ten cel mieszanek przypraw. Dzisiejsza wprost idealna mieszanka znana jest na pewno niektórym z Was z najlepszej według niektórych źródeł (na przykład według nas ;)) herbaty na świecie. Masala chai, bo o niej tu mowa, gości u nas bardzo często. Najbardziej popularna jest oczywiście w okresie jesienno-zimowym, kiedy to sam zapach przypraw potrafi ogrzać zmarznięte nosy i dłonie. Mamy nawet naszą ukochaną mieszankę przypraw, którą niezmiennie dostarcza nam sklep czyli chili. Od razu sprostujemy, że nie jest to żadna reklama! Uważamy po prostu, że właśnie ta mieszanka jest jak najbardziej godna polecenia i bardzo nam miło jest ją polecić. Zresztą samych mixów, a tak właściwie proporcji przypraw w nich użytych, jest na pewno z tysiąc jak nie więcej. Każda przecież gospodyni domowa chce uzyskać unikalny smak dla swoich potraw. Najważniejsze składniki to jednak zawsze cynamon, nasz ukochany kardamon, imbir oraz goździki. Jeśli macie ten zestaw w swoim przyprawowym arsenale to macie szansę aby wykonać ją z powodzeniem w domu. Lub też wykorzystać je do upieczenia tego przepysznego, maślano-herbacianego cudeńka.
Ciasto masala chai jest raczej proste w wykonaniu i właśnie w tej prostocie tkwi jego siła. Nie wiem jak Wy, ale my chyba najbardziej lubimy właśnie te proste, ucierane ciasta. Najlepiej z jakimś wyjątkowym dodatkiem, na przykład pysznych i pachnących przypraw. Można je zjeść po prostu posypane cukrem pudrem, ale na świąteczną okazję polecamy ubić krem i posypać je dodatkowo sporą porcją pistacji. Potem już tylko pozostaje delektowanie się swoim dziełem pod błyszczącą choinką :)
na ciasto: 2 torebki czarnej herbaty 100 ml gorącej wody 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru do wypieków (może być np. trzcinowy) 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 4 jajka w temperaturze pokojowej pistacje (opcjonalnie) na krem: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 25 cm i smarujemy ją masłem. Spód wykładamy papierem do pieczenia. Herbatę parzymy we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Odciskamy i chłodzimy. W misce łączymy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz wszystkie przyprawy. W drugiej misce ucieramy masło razem z cukrem aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Dodajemy jajka, jedno po drugim miksując dobrze zanim dodamy kolejne. Do tej mikstury dodajemy uprzednio przygotowane suche składniki. Dolewamy herbatę, wyciskając jak najwięcej esencji z torebek. Dokładnie łączymy za pomocą szpatułki. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piecu przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i pozwalamy mu przestygnąć chwilę zanim wyciągniemy je z formy. Studzimy na kratce. Aby przygotować krem, łączymy ze sobą śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone i ubijamy razem aż do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder oraz esencję waniliową i mieszamy do połączenia. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Posypujemy posiekanymi pistacjami. SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE