Nas jednak bardziej interesuje kulinarny aspekt tego okresu ;) Pomimo tego, że na całym świecie spotkać możemy unikalne potrawy świąteczne stworzone z produktów lokalnych, Japończycy obrali zupełnie odmienną drogę – w tym okresie w ich menu królują potrawy zupełnie nie związane z kuchnią japońską i tak właściwie w ogóle nie kojarzone z menu świątecznym :) Jedną z nich jest raczenie się smażonym kurczakiem z KFC (sprzedaż w tej sieciówce w tym okresie potrafi wzrosnąć nawet dziesięciokrotnie stanowiąc nawet 1/3 rocznych zarobków). My dzisiaj zajmiemy się słodszym zwyczajem świątecznym rodem z tego kraju :)
SKŁADNIKI
ciasto:
80 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
ok. 80 g cukru
1 łyżka mleka
20 g masła, roztopionego
syrop:
100 ml wody
50 g cukru
1 łyżka kirschu lub rumu
krem:
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
ok. 300 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę (16-18 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy delikatnie jajka, a następnie dodajemy do nich połowę cukru i ubijamy dalej, przez około pół minuty. Dosypujemy resztę cukru i kontynuujemy ubijanie aż do uzyskania jasnej i gładkiej konsystencji. Przez kolejne 2 minuty ubijamy dalej, już ręcznie, a następnie do tej mikstury dodajemy połowę mąki i delikatnie łączymy razem za pomocą szpatułki. Dosypujemy pozostałą część mąki i powtarzamy mieszanie, uważając aby do ciasta nie dostało się zbyt dużo powietrza. Masło łączymy z mlekiem, a następnie dolewamy do naszego ciasta. Przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, którą aby pozbyć się pęcherzyków powietrza upuszczamy na blat :)
Pieczemy przez 30-35 minut. Po wyciągnięciu ponownie uderzamy tortownicą o blat. Wyciągamy placek z foremki i studzimy.
Przygotowujemy syrop - w rondelku rozpuszczamy cukier w 100 ml wody i dolewamy do niego 50 ml kirschu. Odstawiamy do przestudzenia.
Aby przygotować krem, łączymy ze sobą śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone i ubijamy razem aż do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder oraz esencję waniliową i mieszamy do połączenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, według uznania.
Ciasto przekrawamy na 2 lub 3 części, każdą z nich nasączamy wcześniej przygotowanym syropem. Jedną połowę smarujemy kremem na którym układamy truskawki, które nakrywamy kolejną warstwą kremu. Całość przykrywamy kolejnym plackiem. Jeśli przekroiliście placek na 3 części to powtarzacie te czynności, jeśli nie to całość ciasta smarujecie pozostałą częścią kremu. Ozdabiamy truskawkami i wkładamy do lodówki do ochłodzenia.