SKŁADNIKI
0,5 kubka pasty doenjang* (lub miso)
3 łyżki pasty gochujang
1 łyżka miodu
5 łyżek soku jabłkowego lub wody
2 łyżki roztartych prażonych ziaren sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
garść posiekanej zielonej cebulki
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce - jeśli macie zamiar wybrać tę drugą opcję, radzimy nie dodawać do pasty zielonej cebulki. Można zrobić to tuż przed podaniem, a w ten sposób w szczelnym pojemniku ssamjang powinien wytrzymać przez około 2 tygodnie.
UWAGI
Pasta doenjang to taka koreańska wersja miso. Jest to pasta wykonywana ze sfermentowanej soi, używana nie tylko jaka dodatek do zup, ale również jako rodzaj dipu lub przyprawy. Można ją kupić w sklepach z azjatycką żywnością.