SKŁADNIKI
ok 750 g mięsa wołowego (polędwica, rumsztyk itp.)
liście sałaty wybranego rodzaju
warzywa do podania (cukinia, ogórek, papryka - co lubicie)
sos ssamjang
na marynatę:
2/3 kubka słodkiej bazy z sosu sojowego
1 małe jabłko lub gruszka, starte na drobnej tarce
1 łyżka posiekanego czosnku
1/2 kubka posiekanej zielonej cebulki
2 łyżki oleju sezamowego
pieprz czarny do smaku
por w płatkach gochugaru:
1 por, posiekany na cienkie paski
1 łyżka oleju sezamowego
1 i 1/2 łyżeczki płatków paprykowych gochugaru
PRZYGOTOWANIE
Mięso kroimy w poprzek włókien tak cienko jak nam się uda - idealnie na grubość 2-3 mm. Najwygodniej najpierw je delikatnie zamrozić i dopiero wtedy zabrać się za krojenie. W misce przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki. Wrzucamy do niej pokrojone mięso, dokładnie pokrywamy je marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa oraz resztę dodatków. My nasze warzywa również zgrillowałyśmy, ale świetnie smakują też świeże.
Aby przygotować pora w płatkach gochugaru, wystarczy go posiekać i połączyć z olejem sezamowym oraz płatkami paprykowymi.
Gdy grill jest już przygotowany kładziemy na nim mięso i grillujemy z obydwu stron. Nie powinno trwać to długo, ze względu na grubość mięsa. Gotowe kawałki możemy oczywiście zjeść w takiej postaci, możemy też przygotować sakiewkę. W tym celu kładziemy gotowe kawałki mięsa na liściu sałaty, a na wierzch dokładamy wybrane warzywa, ryż oraz sos ssamjang. Tak przygotowane zawiniątko dokładnie zawijamy i w tej postaci zjadamy. Smacznego!