Bulgogi – grillowana wołowina

by Na Pałeczkach
grillowana wołowina
Tak bardzo ucieszyłyśmy się z pierwszych słonecznych dni, że szybko i bez chwili zastanowienia postanowiłyśmy zorganizować grilla. A ponieważ nie pokazałyśmy Wam jeszcze jednego z naszych ulubionych dań grillowanych, to zupełnie przy okazji zrodził się właśnie ten wpis :) Zapraszamy więc dziś na przepyszne koreańskie bulgogi!
Zdobywające popularność na Zachodzie bulgogi (불고기) to cienko pokrojone mięso wołowe marynowane w specjalnej zaprawie na bazie sosu sojowego, które następnie jest grillowane lub też wysmażane na patelni. Należy do kategorii dań grillowanych, w Korei noszących nazwę gui (구이), a które obejmują sobą wszystkie tego typu potrawy, niezależnie czy w skład ich wchodzi mięso, ryby czy też warzywa. W tradycyjnych restauracjach, które specjalizują się w tego typu smakołykach posiłek przygotowywany jest na specjalnym grillu zamontowanym przy stoliku i podawany jest oczywiście z serią przystawek oraz ciepłym ryżem.  
grillowana wołowina
Podobno danie to zapoczątkowane zostało ponad 600 lat temu przez potrawę noszącą nazwę maekjeok, która w przeciwieństwie do bulgogi przygotowywana jest na bazie marynaty z pasty sojowej doenjang oraz sosu sojowego. Powstało ono w północnych rejonach ówczesnych terenów Korei, a za jego twórców uważa się ludy tam zamieszkujące nazywane właśnie maek, a które to w dużym stopniu specjalizowały się w łowiectwie :) Nadejście buddyzmu w tamte rejony zepchnęło jedzenie mięsa na dalszy plan, ale już w XIII wieku pod wpływami mongolskimi wróciło ono do łask i trafiło nawet na dwory, zaliczając się do tzw. kuchni dworskiej (która notabene różni się od tej powszechnej kuchni koreańskiej).  Oczywiście smakiem bulgogi można cieszyć się tak po prostu, prosto z z grilla, ale można też spróbować swoich sił w przygotowywaniu specjalnych pakunków. Często bowiem grillowane mięso w Korei tuż przed zjedzeniem zawijane jest w liście sałaty, w które dodatkowo oprócz mięsa zapakować można warzywa (my przygotowałyśmy też pora w płatkach gochugaru – polecamy!) oraz przepyszny sos ssamjang (쌈장). Takie zawiniątko nosi nazwę ssam (쌈) i jest  to świetny sposób, aby wzbogacić grilla o dodatkową porcję warzyw ;)
Jeśli chcecie więc zaskoczyć podniebienie swoje, bądź też gości, podczas najbliższego grillowania, zachęcamy do wykorzystania właśnie tego przepisu :)
grillowana wołowina
grillowana wołowina

Bulgogi • koreańska grillowana wołowina • 불고기

Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.3/5
( 4 głosy )

SKŁADNIKI

ok 750 g mięsa wołowego (polędwica, rumsztyk itp.)
liście sałaty wybranego rodzaju
warzywa do podania (cukinia, ogórek, papryka - co lubicie)
sos ssamjang

na marynatę:
2/3 kubka słodkiej bazy z sosu sojowego
1 małe jabłko lub gruszka, starte na drobnej tarce
1 łyżka posiekanego czosnku
1/2 kubka posiekanej zielonej cebulki
2 łyżki oleju sezamowego
pieprz czarny do smaku

por w płatkach gochugaru:
1 por, posiekany na cienkie paski
1 łyżka oleju sezamowego
1 i 1/2 łyżeczki płatków paprykowych gochugaru

PRZYGOTOWANIE

Mięso kroimy w poprzek włókien tak cienko jak nam się uda - idealnie na grubość 2-3 mm. Najwygodniej najpierw je delikatnie zamrozić i dopiero wtedy zabrać się za krojenie. W misce przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki. Wrzucamy do niej pokrojone mięso, dokładnie pokrywamy je marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa oraz resztę dodatków. My nasze warzywa również zgrillowałyśmy, ale świetnie smakują też świeże.
Aby przygotować pora w płatkach gochugaru, wystarczy go posiekać i połączyć z olejem sezamowym oraz płatkami paprykowymi.

Gdy grill jest już przygotowany kładziemy na nim mięso i grillujemy z obydwu stron. Nie powinno trwać to długo, ze względu na grubość mięsa. Gotowe kawałki możemy oczywiście zjeść w takiej postaci, możemy też przygotować sakiewkę. W tym celu kładziemy gotowe kawałki mięsa na liściu sałaty, a na wierzch dokładamy wybrane warzywa, ryż oraz sos ssamjang. Tak przygotowane zawiniątko dokładnie zawijamy i w tej postaci zjadamy. Smacznego!

przepis pochodzi z książki „The Korean Table: From Barbecue to Bibimbap 100 Easy-To-Prepare Recipes”

Spróbujcie też tego! :)