SKŁADNIKI
0,5 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1/4 cebuli, bardzo drobno posiekanej
ok. 200 g mielonej wieprzowiny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru (można zmniejszyć ilość)
szczypta pieprzu
1/4 kubka śmietany 30%
mąka, jajko oraz panko do panierowania
olej do smażenia
Domowy sos tonkatsu:
1 łyżka ketchupu
2,5 łyżeczki sosu Worcestershire
1,5 łyżeczki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE
Składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy do niego nieobrane ziemniaki. Czas ich pieczenia zależy od wielkości - sprawdzajcie miękkość za pomocą widelca. Jeśli bez problemu wbijacie go w ziemniaka to znaczy, że są już gotowe. Upieczone ziemniaki wyciągamy z pieca i ostudzamy przez chwilę, a następnie obieramy.
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż do zeszklenia. Dorzucamy mieloną wieprzowinę i mieszając smażymy aż do odparowania wszystkich płynów. Gotowe mięso przenosimy do większej miski w której będziemy łączyć składniki.
Do mięsa dorzucamy ziemniaki i ubijamy je, starając się jednak zostawić większe cząstki. Dokładnie mieszamy z mięsem, a następnie doprawiamy sosem sojowym, cukrem oraz pieprzem. Dolewamy też śmietankę i wszystko dokładnie mieszamy, w dalszym ciągu starając się nie stworzyć zbyt gładkiej masy. Gotową masę wyrównujemy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotowujemy stanowisko do panierowania (czyli mąka, jajko, panko) i rozgrzewamy olej. Masę dzielimy na około 8 części i jak najszybciej formujemy w dyski (lub jakikolwiek inny kształt na jaki wpadniecie :)), a następnie panierujemy. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Podajemy z sosem tonkatsu.
przepis na korokke pochodzi z książki „Japanese Soul Cooking: Ramen, Tonkatsu, Tempura, and More from the Streets and Kitchens of Tokyo and Beyond”
przepis na sos tonkatsu pochodzi ze strony Just One Cookbook