SKŁADNIKI
ciasto:
0,5 kubka ciepłej wody
0,5 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
3 kubki mąki pszennej
0,5 kubka mąki z ryżu kleistego
0,5 kubka mleka
0,5 kubka purée z dyni
szczypta soli
olej do smażenia
nadzienie:
2,5 łyżki brązowego cukru
1-2 łyżeczki przyprawy do dyni*
garść orzechów włoskich oraz migdałów
PRZYGOTOWANIE
Na samym początku mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier oraz drożdże i czekamy chwilę - około 10 minut - do momentu kiedy zaczyn zacznie pracować. Do całości dodajemy obydwa rodzaje mąki, ciepłe mleko, sól oraz purée z dyni. Ugniatamy aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie - siekamy drobno orzechy i łączymy je z cukrem oraz przyprawą.
Z ciasta formujemy niezbyt duże kulki, które następnie wypełniamy nadzieniem. Delikatnie zamykamy je we wnętrzu ciasta - sugerujemy abyście ręce oprószyli mąką, praca jest wtedy przyjemniejsza :) Tak wykonane kulki kładziemy na rozgrzanej patelni wypełnionej olejem zaczynając od strony zamknięcia. Następnie odwracamy placka i kulkę spłaszczamy za pomocą łopatki. Smażymy do uzyskania złoto brązowego koloru.
Podajemy ciepłe ^^
UWAGI
* Mieszanka, której my używamy to 0,5 kubka cynamonu, 4 łyżki zmielonego imbiru, 1 łyżka ziela angielskiego, 1 łyżka gałki muszkatołowej, 1 łyżka goździków - wszystkie składniki mielimy jeśli tego wymagają i dokładnie ze sobą mieszamy.