6,5K
Nie od początku przekonane byłyśmy do tofu. Nasza miłość do niego rosła wraz z odkrywaniem nowych możliwości jego przyrządzania, bo samo w sobie wydawać się może mdłe i bezbarwne. Nic bardziej mylnego. Dubu jeon czyli tofu z grzybami jest koreańskim sposobem na jego przyrządzenie, bardzo prostym ale też i niezwykle smacznym. Być może niektórzy z Was przekonają się do tofu po spróbowaniu tej wersji :)
W Korei, jeśli tofu ma być podane jako przystawka, najczęściej podsmażane jest w towarzystwie odpowiedniego sosu. W Japonii, aby zachować oryginalny smak w większości przypadków spotkać je można podgrzane, gotowane w specjalnie przygotowanym sosie lub schłodzone. Istnieje oczywiście wersja smażona (agedashi tofu 揚げ出し豆腐), ale częściej można trafić na tego typu przepisy.
Niestety w Polsce trudno jest dostać azjatyckie gatunki grzybów jak chociażby enoki, ale w większych marketach są do dostania suszone grzyby shiitake które gorąco polecamy. My przepis dostosowałyśmy do naszych warunków i wykorzystałyśmy swojskie pieczarki oraz boczniaki.
SKŁADNIKI
jedno opakowanie tofu
olej do podsmażania
2-3 grzyby shiitake (jeśli suszone, to wcześniej należy je namoczyć)
kilka pieczarek
kilka boczniaków
szczypta soli oraz pieprz do smaku
3 łyżki sosu sojowego z sezamem i płatkami paprykowymi z tego (klik!) przepisu
PRZYGOTOWANIE
Tofu odcedzamy i wycieramy z nadmiaru płynu. Kroimy na grubsze plasterki. Grzejemy olej na patelni i podsmażamy tofu z dwóch stron, do zarumienienia. Układamy na talerzu.
Grzyby kroimy wedle upodobań i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Gdy grzyby zmiękną (i pozbędziemy się nadmiaru płynu) układamy je na plasterkach tofu.
Na koniec polewamy wcześniej przygotowanym sosem sojowym z sezamem i płatkami paprykowymi. Ilość dostosowujemy do osobistych preferencji :)
przepis pochodzi z książki „Korean Table”