6,1K
Jajecznica wydaje się być daniem mocno już oklepanym, dlatego miło jest odnajdywać kolejne ciekawe sposoby jej przyrządzania. Ta pełna smaku indyjska wersja tej potrawy od razu podbiła nasze serca.
Danie to popularne jest na północy oraz zachodzie Indii oraz w Pakistanie i najczęściej łączone jest z chlebkiem roti (रोटी) lub naan (नान). Nam spodobał się również pomysł położenia jajecznicy pomiędzy dwa kawałki pieczywa tostowego ^^
Istnieje wiele możliwości wzbogacenia tej potrawy – my natknęłyśmy się chociażby na dodanie pokrojonych w kostkę ziemniaków – wtedy uzyskamy jeszcze bardziej sycącą wersję. Dobrym pomysłem jest również podsmażenie na oleju ziaren kuminu i dodanie do reszty składników, bo taką wersję też próbowałyśmy. Jakkolwiek byście nie eksperymentowali, myślimy że się nie zawiedziecie.
A zapach przypraw roznoszący się z rana w kuchni od razu nastraja pozytywnie na cały dzień :)
SKŁADNIKI
2 łyżki oleju lub masła
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 pomidor pokrojony w kostkę
1 zielona papryczka chili pokrojona w krążki
2 szczypty kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
4 duże jajka
PRZYGOTOWANIE
Olej lub masło podgrzewamy na średnim ogniu na patelni. Podsmażamy cebulę aż do zeszklenia.
Dodajemy pomidora i smażymy, aż będzie miękki. Dorzucamy kolejno resztę składników: zielone chili, kurkumę, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz aż do połączenia.
Wbijamy jajka i mieszamy aż jajecznica się zetnie - oczywiście zgodnie z naszymi preferencjami :)
przepis pochodzi z książki „Entice With Spice. Easy Indian Recipes for Busy People”