SKŁADNIKI
150-200 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
7 g suchych drożdży
480 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 kubka posiekanego czosnku (ilość można zmniejszyć :))
1 jajko
2 łyżki oleju
180 g jogurtu, najlepiej greckiego
garść liści świeżej kolendry
roztopione masło
PRZYGOTOWANIE
Mleko łączymy z drożdżami oraz cukrem i mieszamy, a następnie odstawiamy na około 15 minut. Mieszamy posiekany czosnek razem z posiekaną kolendrą.
Ciasto delikatnie ugniatamy i dzielimy na 8 porcji. Każdą rozwałkowujemy w kształt łzy, które następnie posypujemy mieszanką czosnku i kolendry, delikatnie przyciskając do ciasta.
Układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5- 10 minut. Czas ten musicie oczywiście kontrolować :) Gotowe, ciepłe naany smarujemy roztopionym masłem.
Podajemy z naszą ulubioną potrawą indyjską (my polecamy chana masala, curry z bakłażana, kurczaka z pieprzem lub kurczaka tikka masala)