SKŁADNIKI
na kurczaka:
250 g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1/2 łyżka czosnku, posiekanego
sok z limonki
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki jogurtu
na sos:
3 łyżki oleju
2 łyżeczki czosnku, posiekanego
2 łyżeczki imbiru, obranego i startego
1 cebula, drobno posiekana
1 pomidor, posiekany
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 i 1/2 łyżeczki cukru
kawałek laski cynamonu
2 łyżki masła
sok z połowy limonki
65 ml śmietanki 30%
2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE
Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania kurczaka - umyte piersi kroimy na około 2 cm kawałki. Pozostałą część składników łączymy w misce i dorzucamy kurczaka. Marynujemy w lodówce przez co najmniej godzinę (czas można wydłużyć do 1 dnia). Po tym czasie kawałki kurczaka nabijamy na patyczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku (dla leniwych: można pominąć nabijanie na patyczki i po prostu wyłożyć mięso na papierze ^^). Po upływie 7 minut przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 7, aż mięso będzie gotowe.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim czosnek, imbir oraz cebulę. Kiedy delikatnie zbrązowieją zmniejszamy ogień i dorzucamy posiekanego pomidora. Zakrywamy i gotujemy pod przykryciem aż pomidor zmięknie i ładnie połączy się z resztą składników. Dodajemy ziarna kuminu, kolendrę, słodką paprykę, pieprz cayenne, sól, czarny pieprz i cukier i dokładnie mieszamy, smażąc jeszcze chwilę. Tak powstałą mieszankę mielimy na pastę w blenderze i z powrotem przenosimy do garnka. Do gotowej masali dodajemy cynamon, masło, sok z limonki, śmietankę oraz wodę. Doprowadzamy do wrzenia na wysokim ogniu, a następnie zmniejszamy, dorzucając wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Gotujemy razem przez około 5 minut.
Podajemy z ryżem lub wybranymi chlebkami indyjskimi (np. czosnkowymi chlebkami naan, chapati z kuminem lub paratha)