SKŁADNIKI
1,5 łyżki oleju sezamowego
3 plasterki imbiru
mięso kurczaka - najlepiej z udek, bez kości, pokrojone w dużą kostkę
5 ząbków czosnku
pół papryczki chili
garść bazylii (najlepiej tajskiej)
na sos:
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego
1 łyżeczka cukru
1/8 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Olej sezamowy rozgrzewamy na woku na średnim ogniu i krótko podsmażamy na nim imbir. Następnie wrzucamy mięso kurczaka i dalej smażymy razem z imbirem, aż do ugotowania mięsa. Dodajemy czosnek oraz chili i całość zalewamy sosem. Mieszamy tak, aby każdy składnik dokładnie okrył się sosem.
Gotujemy na wysokim ogniu około 5-10 minut, a następnie na średnim ogniu aż sos stanie się gęsty i praktycznie wyparuje. Na tym etapie dodajemy bazylię i delikatnie mieszamy z resztą składników.
Podajemy razem z miską gorącego ryżu :)