10,1K
Ostatnio napisałyśmy, że do najpopularniejszych dań danej kuchni, nawet jeśli jest jedną z naszych ulubionych, podchodzimy z dystansem. Sprawdza się to również (być może niestety) w przypadku kuchni koreańskiej i niezwykle cenionego przez większość bibimbap (비빔밥), który pojawia się na wszelkich możliwych listach najlepszych koreańskich potraw. W tym wypadku możemy pójść nawet krok dalej i odważnie przyznać, że bibimbap w ogóle nie trafił w nasze gusta – pomimo już kilkukrotnych prób przygotowywania go samodzielnie, jak i kosztowania w samym miejscu jego narodzin. Tym bardziej dziwne jest dla nas to, że zwykła zamiana ryżu na makaron potrafiła tak wiele zmienić – dzisiejsze danie bowiem bardzo przypomina nam właśnie bibimbap. Dziś prezentujemy Wam bibim guksu (비빔국수) czyli po prostu „mieszany makaron” :)
Jako że jest to danie na zimno, naturalnym wydaje się by spożywać je w obecnie atakujące nas ciepłe dni. Wbrew jednak temu przypuszczeniu, oryginalnie było to danie przygotowywane w okresie zimowym i było jedną ze specjalności gotowanych na święto Dongji (동지), które odbywa się podczas przesilenia zimowego. Podtrzymywało to tradycję zwalczania zimna za pomocą zimnych potraw, podobnie jak zjadanie np. samgyetang (삼계탕) czyli zupy z kurczaka nadziewanego żeń-szeniem pomagać miało w najdotkliwsze upały.
Specyficzny smak bibim guksu osiąga się poprzez połączenie ostrości gochujang ze smakiem octu oraz cukru. U nas tę kwestię świetnie rozwiązuje cho gochujang, który pokazałyśmy Wam wczoraj. Dodatki ogranicza jedynie Wasza wyobraźnia, jednak najczęściej są to marynowane mięso, grzyby, ogórek czy też marchew. Świetnie spisałby się tu również odpowiednio doprawiony szpinak jak i wszelkiego typu kiszonki – możecie kombinować według uznania :)
Jeśli w przeciwieństwie do nas jesteście fanami bibimbap, to taka makaronowa odmiana powinna przypaść Wam do gustu. Może macie jakiś ulubiony dodatek który zawsze musi znaleźć się w Waszej miseczce „mieszanego ryżu”? Dajcie nam znać, chętnie go wypróbujemy :)
SKŁADNIKI
2 łyżki oleju
4 suszone grzyby shiitake, namoczone i pocięte w paski
1 marchewka, pokrojona w julienne
125 g mielonej wołowiny
1 ogórek, pokrojony w cienkie paski
1 łyżka prażonego sezamu
ok. 100 g kapusty (my użyłyśmy pekińskiej)
350 g makaronu somen
sól do smaku
na marynatę do mięsa:
2 łyżki słodkiej bazy z sosu sojowego (klik!)
2 łyżeczki oleju sezamowego
sos do makaronu:
5-8 łyżek cho gochujang (klik!)
1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotowujemy wszystkie dodatki - rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej kolejno grzyby, a następnie marchew, pod koniec smażenia posypując je niewielką ilością soli. Mięso łączymy z marynatą i smażymy około 3 minuty na średnim ogniu aż do usmażenia. Kroimy ogórek i siekamy kapustę na cienkie paski.
Makaron gotujemy według instrukcji i po odcedzeniu dokładnie przelewamy zimną wodą tak by całkowicie wystygł. W sporej misce łączymy składniki na sos i dokładnie mieszamy go z makaronem. Gdy już dokładnie oblepiony jest sosem, rozkładamy go do miseczek i na wierzchu układamy przygotowane wcześniej dodatki. Posypujemy sezamem i cieszymy się naszym przepysznym daniem :)
przepis pochodzi z książki „The Korean Table: From Barbecue to Bibimbap 100 Easy-To-Prepare Recipes”