6,K
Kolejny półprodukt na naszej liście przepisów, do tego całkiem smaczny i przydatny nie tylko jako składnik bardziej skomplikowanych potraw. Ten tzw. koreański ketchup podobnie do swojego kuzyna ma dosyć szerokie zastosowanie. Dobrze sprawdzi się bowiem zarówno jako dip lub dodatek do mięsa, jak i doda ostrości w ulubionej sałatce. Właśnie dlatego bardzo lubimy mieć go w lodówce, zwłaszcza że nie wymaga dużego nakładu pracy – wręcz przeciwnie. Jedyne co potrzebujecie to składniki. Ale o to łatwo zadbać :)
Możecie sprawdzić jego przydatność w przepysznym makaronie na zimno :)
SKŁADNIKI
2 łyżki pasty gochujang
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku jabłkowego lub wody
2 łyżeczki oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE
W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy
Trzymamy w szczelnym opakowaniu w lodówce - wytrzyma około miesiąc.
przepis pochodzi z książki „The Korean Table: From Barbecue to Bibimbap 100 Easy-To-Prepare Recipes”