5,2K
Mỡ hành czyli olej z zielonej cebulki to już kolejny olej w naszej kolekcji, który zdecydowanie przyda się Wam w Waszej kuchni. Zasada przygotowania jest jak zwykle prosta – łączymy gorący olej z wybranym składnikiem. Tym razem jednak nie robimy tego tak, jak w przypadku oleju z szalotek, gdzie podgrzewany był on razem z szalotkami (choć można przyrządzić go w podobny sposób). Przygotowanie przypomina bardziej olej z chili – posiekaną zieloną cebulkę zalewamy po prostu gorącym olejem.
Smak tego dodatku świetnie wzbogaca potrawy nie tylko kuchni wietnamskiej, choć tam podawany jest stosunkowo często (chociażby do egg rollsów, grillowanych mięs czy też parowanych ryżowych naleśników bánh bèo). Już za chwilę zresztą pokażemy Wam przepis, który świetnie go wykorzystuje :)
SKŁADNIKI
1 kubek posiekanej zielonej cebulki (zwykle używa się tylko zielonych części)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli koszernej
0,5 kubka oleju (najlepiej rzepakowego)
PRZYGOTOWANIE
Posiekaną zieloną cebulkę (dokładnie ją wysuszcie!) wrzucamy do miski odpornej na wysoką temperaturę i dodajemy cukier oraz sól. Olej podgrzewamy na średnim ogniu, nie doprowadzamy jednak do momentu dymienia.
Gorącym olejem polewamy cebulkę i delikatnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Olej najlepiej przechowywać w lodówce, jeśli nie macie zamiaru użyć go od razu. Powinien wytrzymać 1 dzień, choć według niektórych źródeł może nawet tydzień :)
przepis pochodzi z książki „Vietnamese Home Cooking”