SKŁADNIKI
na bulion:
1 łyżka oleju
około 1 cm kawałek imbiru, posiekany w zapałki
2 ząbki czosnku
1-2 całe zielone cebulki
0,5 kg kości wieprzowych na rosół
ok. 2 litry wody
6 dużych krewetek, nie obranych
na sos mięsny:
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
500 g mielonej wieprzowiny
1/4 kubka smażonych szalotek (przepis znajdziecie tutaj)
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
0,5 kubka wina ryżowego
2 kubki wody
0,5 kubka jasnego sosu sojowego
1/4 kubka ciemnego sosu sojowego
na zupę:
dwie porcje makaronu chow mein
ok. 0,5 kubka sosu mięsnego
1 ząbek czosnku
ocet czarny do smaku
zielona cebulka
PRZYGOTOWANIE
By przyrządzić sos mięsny na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, a następnie smażymy na nim czosnek, cały czas mieszając. Dorzucamy mięso i starając się je rozdrobnić smażymy aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dodajemy smażone szalotki, cukier oraz przyprawę 5 smaków i gotujemy razem aż do rozpuszczenia cukru. Dolewamy wino ryżowe i pozwalamy się mu wygotować przez około pół minuty. Całość zalewamy wodą i obydwoma rodzajami sosów sojowych. Pozwalamy aby nasz sos się zagotował i redukujemy moc gazu do niskiej. Zakrywamy i gotujemy delikatnie aż do zgęstnienia sosu, najlepiej 1-2 godziny.
Aby przygotować bulion rozgrzewamy olej w garnku na średnim ogniu i smażymy na nim imbir, delikatnie rozgniecione ząbki czosnku oraz zieloną cebulkę. Po około minucie dorzucamy kości wieprzowe i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie pozbywamy się szumowin i gotujemy co najmniej 2 godziny na małym ogniu, bez pokrywki. Po tym czasie odcedzamy i zabieramy się za przygotowanie bazy do naszej potrawy.
Krewetki obieramy, zostawiając ogonki. Głowy oraz pancerzyki wrzucamy do garnka, a następnie zalewamy 3 kubkami bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy około 30 minut, nie przykrywając garnka. Tak przygotowaną zupę odcedzamy, wyrzucamy pancerzyki krewetek i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego bulionu wrzucamy krewetki i gotujemy je około 2 minuty. Następnie je wyciągamy - będą nam potrzebne na sam koniec.
Gdy mamy już przygotowany sos mięsny oraz bazę do zupy, zabieramy się za gotowanie makaronu - robimy to oczywiście zgodnie z instrukcja na opakowaniu :)
Makaron rozdzielamy do miseczek, zalewamy ciepłym bulionem, na wierzch kładziemy sporą porcję aromatycznego sosu mięsnego oraz troszkę posiekanego czosnku. Na sam koniec dokładamy krewetkę i polewamy niewielką ilością octu oraz posypujemy zieloną cebulką. Smacznego!