SKŁADNIKI
2 łyżeczki oleju
1/2 i dodatkowo 1/4 łyżeczki ziaren kuminu, oddzielone
około 2 cm kawałek imbiru, starty
2 ząbki czosnku, starte
1 świeże zielone chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 do 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy, podzielonej na dwie porcje po 1/4 łyżeczki
3 łyżki wody
około 1/2 kg ziemniaków, pokrojonych w większą kostkę
1 mały kalafior, rozdzielony na mniejsze części
około 1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki amchur - mango w proszku
2 łyżki świeżej kolendry, do dekoracji
1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku lub woku na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Wrzucamy 1/2 łyżeczki ziaren kuminu i smażymy około minutę, aż staną się aromatyczne. Dorzucamy imbir, czosnek oraz chili i smażymy dalej. Po delikatnym zbrązowieniu czosnku do tej mieszanki dodajemy pozostałą 1/4 łyżeczki ziaren kuminu, mieloną kolendrę, pieprz cayenne połączone razem z 1/4 łyżeczki kurkumy oraz 3 łyżkami wody i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 2 minuty. Na tym etapie dorzucamy ziemniaki oraz kalafior i dokładnie razem mieszamy, tak aby warzywa dokładnie pokryły się przyprawami. Całość przykrywamy i gotujemy tak przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dodajemy sól, pozostałą 1/4 łyżeczki kurkumy oraz mango w proszku. Jeśli uznacie, że potrawa tego potrzebuje, możecie dodać łyżkę wody. Gotujemy dalej do momentu aż ziemniaki oraz kalafior będą miękkie. Podajemy posypane świeżą kolendrą i doprawione sokiem z cytryny z ryżem lub placuszkami.