SKŁADNIKI
na tare:
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
0,5 łyżki drobno posiekanego czosnku
1 łyżka drobno posiekanej zielonej cebulki, tylko biała część
2 łyżki oleju sezamowego
0,5 kubka sake
2 łyżki soli, najlepiej morskiej
oprócz tego:
0,5 litra bulionu z kurczaka (przepis poniżej)
0,5 litra dashi (na przykład z tego przepisu)
2 opakowania makaronu rāmen
kilka plastrów schabu chashu (najlepiej wcześniej go podsmażyć)
2 marynowane jajka na miękko
menma*
2 kawałki alg nori
na bulion:
1 cały kurczak (około 2,25 kg)
2 spore marchewki, pokrojone w większe części
0,5 kubka czosnku, rozgniecionego
2 zielone cebulki
5 l wody
1 cebula, przekrojona na pół
ok 7,5 cm imbiru ze skórą
PRZYGOTOWANIE
UWAGI
*aby przygotować marynowane pędy bambusa (menma) potrzebujemy:
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka sake
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 puszka pędów bambusa (140 g)
W miseczce łączymy sake, sos sojowy, wodę, cukier, ocet ryżowy. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy na niego bambus. Smażymy przez około minutę, mieszając. Dodajemy czosnek oraz składniki z miseczki, zmniejszamy ogień. Gotujemy delikatnie aż większość płynu wyparuje, około 15 minut. Pozostawiamy do ochłodzenia.