5,4K
Niekiedy niekoniecznie ma się ochotę na długie przesiadywanie w kuchni i kombinowanie z milionem składników aby uzyskać dobry efekt. Późne powroty do domu i rozleniwione popołudnia aż proszą się o coś smacznego, ale w miarę prostego w wykonaniu – najlepiej mieszczącego się w jednej (dużej) misce :) W takich sytuacjach z pomocą przychodzi kurczak ze smażonym czosnkiem!
W Tajlandii takie potrawy, podawane dla jednej osoby, w przeciwieństwie do posiłków współdzielonych z innymi, określane są mianem ahan chan diao (อาหารจานเดียว). Jak łatwo można się domyślić ten typ gotowania często spotykany jest na ulicznych straganach z jedzeniem. Wszyscy na pewno słyszeliście o pad thai (ผัดไทย), które jest znakomitym przykładem tego rodzaju potraw (dodatkowo niezwykle popularnym).
Smażony czosnek potrzebny do naszego przepisu jest dodatkiem wyjątkowym – złocistym, chrupiącym i aromatycznym, świetnie komponującym się z pozostałymi składnikami. W ten sam sposób przygotowuje się również szalotki, które są równie popularnym składnikiem kuchni tajskiej. Olej ze smażenia warto zachować – ma niesamowity smak i na pewno przyda Wam się w kuchni, nie tylko do tajskich dań ;) Zarówno czosnek jak i szalotki spokojnie przechowają się w lodówce około 3 tygodni, dlatego warto usmażyć od razu ich większą ilość.
SKŁADNIKI
1 duża pierś kurczaka (około 350g)
olej do smażenia
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1/8 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
długoziarnisty ryż na dwie porcje
ogórek, pokrojony według uznania
pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
1/8 kubka smażonego czosnku
świeża kolendra do podania
smażony czosnek z tego przepisu
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy, sos ostrygowy, cukier i pieprz.
Rozgrzewamy olej w woku na wysokim ogniu i smażymy na nim kurczaka około minutę. Dodajemy wcześniej połączone ze sobą składniki na sos i zmniejszamy ogień na średni. Smażymy dalej, aż do momentu kiedy kurczak będzie gotowy i pokryty sosem. Ściągamy z ognia.
Na świeżo ugotowanym ryżu układamy kurczaka, ozdabiamy ogórkiem oraz pomidorkami. Całość posypujemy smażonym czosnkiem i ozdabiamy świeżą kolendrą.
przepis pochodzi z książki „Simple Thai Food: Classic Recipes from the Thai Home Kitchen”