Jomi Ganjang – słodka baza z sosu sojowego

by Na Pałeczkach
słodki sos sojowy
Przepis na ten sos znalazłyśmy w jednej z naszych ulubionych książek kucharskich z potrawami koreańskimi i po jego wypróbowaniu wiemy już, że wart jest poświęcenia mu kilku chwil. Ten słodki sos sojowy potrzebny jest między innymi do przygotowania potraw takich jak japchae, bibim guksu czy też bulgogi, a sądzimy, że zagości także i w kilku innych. Mieszanka sosu sojowego, wina, czosnku, imbiru oraz cukru daje nam niesamowity i niepowtarzalny smak i aromat. W lodówce spokojnie wytrzyma ponad 3 miesiące (jednak jesteśmy pewne że zużyjecie go szybciej :))
słodki sos sojowy
słodki sos sojowy
słodki sos sojowy

Jomi Ganjang • słodka baza z sosu sojowego • 조미간장

Drukuj
Porcje: ok. 425 ml
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

125 ml wody
4 duże ząbki czosnku, cienko posiekane
6 plasterków imbiru (po 3 mm każdy)
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, rozdrobnionych lekko w moździerzu
250 ml sosu sojowego (najlepiej o niższej zawartości soli)
125 g brązowego cukru
65 ml białego lub czerwonego wina, ewentualnie sake

PRZYGOTOWANIE

W garnuszku łączymy ze sobą wodę, czosnek, imbir i ziarenka pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, uważając by płyn całkowicie nie wyparował. Następnie dodajemy sos sojowy, brązowy cukier i wino. Zwiększamy ogień i gotujemy tak kolejne 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
Gotowy sos odcedzamy przez sito.

UWAGI

Aby wykonać prostszą wersję wystarczy podgrzać ze sobą 1 kubek sosu sojowego, 1/2 kubka brązowego cukru oraz 1/4 kubka wina dodając jeszcze 2 łyżki wody. 

przepis pochodzi z książki „Korean Table”

Spróbujcie też tego! :)