12,2K
Przepis na ten sos znalazłyśmy w jednej z naszych ulubionych książek kucharskich z potrawami koreańskimi i po jego wypróbowaniu wiemy już, że wart jest poświęcenia mu kilku chwil. Ten słodki sos sojowy potrzebny jest między innymi do przygotowania potraw takich jak japchae, bibim guksu czy też bulgogi, a sądzimy, że zagości także i w kilku innych. Mieszanka sosu sojowego, wina, czosnku, imbiru oraz cukru daje nam niesamowity i niepowtarzalny smak i aromat. W lodówce spokojnie wytrzyma ponad 3 miesiące (jednak jesteśmy pewne że zużyjecie go szybciej :))
SKŁADNIKI
125 ml wody
4 duże ząbki czosnku, cienko posiekane
6 plasterków imbiru (po 3 mm każdy)
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, rozdrobnionych lekko w moździerzu
250 ml sosu sojowego (najlepiej o niższej zawartości soli)
125 g brązowego cukru
65 ml białego lub czerwonego wina, ewentualnie sake
PRZYGOTOWANIE
W garnuszku łączymy ze sobą wodę, czosnek, imbir i ziarenka pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, uważając by płyn całkowicie nie wyparował. Następnie dodajemy sos sojowy, brązowy cukier i wino. Zwiększamy ogień i gotujemy tak kolejne 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
Gotowy sos odcedzamy przez sito.
UWAGI
Aby wykonać prostszą wersję wystarczy podgrzać ze sobą 1 kubek sosu sojowego, 1/2 kubka brązowego cukru oraz 1/4 kubka wina dodając jeszcze 2 łyżki wody.
przepis pochodzi z książki „Korean Table”