SKŁADNIKI
250g mąki chapati (lub mieszanka mąki pszennej oraz mąki pszennej razowej w proporcjach ok 1,5 na 0,5 kubka)
3 łyżki oleju
szczypta soli
160-170 ml wody
około 80 g roztopionego lub miękkiego masła ghee
PRZYGOTOWANIE
W misce łączymy ze sobą mąkę, olej oraz sól. Dolewamy powoli wodę, ugniatając ciasto aż do momentu kiedy wszystko ładnie się ze sobą połączy. W zależności od użytej mąki możecie potrzebować więcej lub mniej wody. Ciasto dobrze ugniatamy aż będzie miękkie i pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem.
Po tym czasie rozdzielamy je na 8 w miarę równych części. Każdą rozwałkowujemy, a wierzch smarujemy ghee. Krążek składamy na pół i ponownie smarujemy ghee. Czynność tę powtarzamy raz jeszcze a na koniec rozwałkowujemy ciasto. Nie musicie się zbytnio przejmować ich kształtem, zależy on on sposobu składania – w tym wypadku placki mają trójkątny kształt.
Na rozgrzaną na niskim ogniu patelnię wrzucamy niewielką ilość masła i kładziemy na nią placek. Smażymy delikatnie dociskając przez około 1-2 minuty, a następnie wierzch smarujemy znów masłem. Odwracamy placek na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty aż do uzyskania złotego odcienia. Czynność powtarzamy z każdym plackiem.
Podajemy ciepłe, razem z wybranym dodatkiem (polecamy kardamonowego kurczaka, tikka masala lub murg kali mirch) ^^