Yangnyeom tongdak – koreański smażony kurczak

by Na Pałeczkach
smażony kurczak
Oto i przyszła pora na naszym blogu na małą rozpustę, postanowiłyśmy bowiem zapoznać Was ze słynnym koreańskim smażonym kurczakiem. Japończycy mają cudowne karaage, w Korei zaś od kilkunastu lat bezsprzecznie króluje tzw. „chikin” (치킨).  Słowo to brzmi dziwnie znajomo, prawda? :) W Korei nie oznacza ono jednak kurczaka jako takiego (w tym wypadku używane jest słowo dak), lecz jego smażoną wersję. Jeśli orientujecie się trochę w kulturze popularnej Korei, to z pewnością w którymś momencie spotkaliście się z zachwalaniem którejś wersji tej potrawy. My postawiłyśmy na, być może mało wdzięcznego w jedzeniu (ach ten sos na palcach!), ale jakże smacznego yangnyeom tongdak (양념통닭), znanego również pod nazwą yangnyeom chikin (양념치킨). Nie będzie to jedna z tych potraw, które łatwo przygotuje się po pracy, ale z pewnością rozweseli Was w któreś leniwe niedzielne popołudnie :)
Yangnyeom tongdak to wersja smażonego kurczaka pokryta ostrym sosem, która w Korei pojawiła się w roku 1982. Wcześniej, bo w latach 70. otworzyły się pierwsze restauracje specjalizujące się w podstawowej wersji tej potrawy, zdobywając ogromną popularność wśród Koreańczyków. Przepis wykorzystujący pikantny sos był dosyć unikalny jak na tamte czasy i uważa się go za pierwszy tego typu na świecie, a kropką nad i było udostępnienie możliwości zamówienia kurczaka prosto pod drzwi przez telefon. Najlepszymi dodatkami jest tu marynowana biała rzodkiew, którą niedługo Wam zaserwujemy oraz – dla pełnoletnich – kufel zimnego piwa :) Sekretem w przypadku tej potrawy jest podwójne smażenie – najpierw na niższej temperaturze, a następnie na wysokiej. Tym sposobem panierka nabiera niezwykłej chrupkości.
Pieśni pochwalnych na temat koreańskiej wersji smażonego kurczaka jest tak wiele, że nie wiemy czy jest sens dokładać kolejną. Napiszemy tylko tyle – koniecznie wypróbujcie, zwłaszcza jeśli jesteście fanami KFC :)
smażony kurczak
smażony kurczak
smażony kurczak

Yangnyeom tongdak • Koreański smażony kurczak • 양념치킨

Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

1/4 szklanki skrobi
2,5 łyżeczki soli morskiej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
świeżo zmielony pieprz
2 ćwiartki kurczaka i 4 skrzydełka, lub nóżki
olej roślinny do smażenia

na ostry sos:
3 łyżki pasty gochujang
3 łyżki ketchupu
2 łyżki ciemnego brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku, zmiażdżonego

na ciasto:
0,5 szklanki skrobi
1/4 szklanki mąki z macy
1/4 szklanki mąki
2 łyżki płatków paprykowych gochugaru
1 łyżka soli morskiej
2,5 łyżeczki czosnku w proszku
2,5 łyżeczki cebuli granulowanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki wódki
2 łyżki pasty gochujang
szklanka wody

PRZYGOTOWANIE

W dużej misce mieszamy razem skrobię, sól, proszek do pieczenia i sporą ilość pieprzu. Do mieszanki wrzucamy kurczaka i dokładnie obtaczamy. Odstawiamy na około godzinę w temperaturze pokojowej.

Następnie przygotowujemy ostry sos. W małym rondelku mieszamy wszystkie składniki na sos i gotujemy aż do zgęstnienia, około 3 do 5 minut. Sos można podawać jako dodatek do kurczaka lub obtoczyć nim już wysmażonego kurczaka. Jeśli zdecydujecie się na drugą opcję, gotujcie go trochę krócej, tak aby był rzadszy.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. W dużej misce mieszamy skrobię, mąkę z macy, mąkę pszenną, płatki gochugaru, sól, czosnek i cebulę granulowane i proszek do pieczenia. W osobnej misce łączymy ze sobą wódkę, pastę gochujang i szklankę wody.

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Bezpośrednio przed smażeniem kurczaka mieszamy razem miksturę z wódki z mieszanką mąk. Nie należy tego robić wcześniej bo ciasto może zgęstnieć. Gotowa masa powinna być stosunkowo rzadka.

Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, pozwalając by jego nadmiar spłynął. Następnie zanurzamy je w oleju (zanim całkiem upuścimy je do oleju przez kilka sekund trzymamy nad dnem garnka, co zapobiegnie przywarciu). Smażymy około 10 minut i wyciągamy. Podnosimy temperaturę oleju i ponownie smażymy kurczaka aż do złocistego koloru, około 10 – 15 minut. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kurczaka możemy podać z ostrym sosem jako dodatkiem lub usmażone kawałki obficie w nim obtoczyć (my niemal zawsze wybieramy opcję drugą ^^)

zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Korean Food Made Simple”

Spróbujcie też tego! :)