SKŁADNIKI
1/4 szklanki skrobi
2,5 łyżeczki soli morskiej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
świeżo zmielony pieprz
2 ćwiartki kurczaka i 4 skrzydełka, lub nóżki
olej roślinny do smażenia
na ostry sos:
3 łyżki pasty gochujang
3 łyżki ketchupu
2 łyżki ciemnego brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku, zmiażdżonego
na ciasto:
0,5 szklanki skrobi
1/4 szklanki mąki z macy
1/4 szklanki mąki
2 łyżki płatków paprykowych gochugaru
1 łyżka soli morskiej
2,5 łyżeczki czosnku w proszku
2,5 łyżeczki cebuli granulowanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki wódki
2 łyżki pasty gochujang
szklanka wody
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce mieszamy razem skrobię, sól, proszek do pieczenia i sporą ilość pieprzu. Do mieszanki wrzucamy kurczaka i dokładnie obtaczamy. Odstawiamy na około godzinę w temperaturze pokojowej.
Następnie przygotowujemy ostry sos. W małym rondelku mieszamy wszystkie składniki na sos i gotujemy aż do zgęstnienia, około 3 do 5 minut. Sos można podawać jako dodatek do kurczaka lub obtoczyć nim już wysmażonego kurczaka. Jeśli zdecydujecie się na drugą opcję, gotujcie go trochę krócej, tak aby był rzadszy.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. W dużej misce mieszamy skrobię, mąkę z macy, mąkę pszenną, płatki gochugaru, sól, czosnek i cebulę granulowane i proszek do pieczenia. W osobnej misce łączymy ze sobą wódkę, pastę gochujang i szklankę wody.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Bezpośrednio przed smażeniem kurczaka mieszamy razem miksturę z wódki z mieszanką mąk. Nie należy tego robić wcześniej bo ciasto może zgęstnieć. Gotowa masa powinna być stosunkowo rzadka.
Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, pozwalając by jego nadmiar spłynął. Następnie zanurzamy je w oleju (zanim całkiem upuścimy je do oleju przez kilka sekund trzymamy nad dnem garnka, co zapobiegnie przywarciu). Smażymy około 10 minut i wyciągamy. Podnosimy temperaturę oleju i ponownie smażymy kurczaka aż do złocistego koloru, około 10 – 15 minut. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kurczaka możemy podać z ostrym sosem jako dodatkiem lub usmażone kawałki obficie w nim obtoczyć (my niemal zawsze wybieramy opcję drugą ^^)