SKŁADNIKI
Kaeshi (około 2,5 kubka)
かえし
2 kubki sosu sojowego
1/2 kubka mirinu
3 łyżki cukru
na 4 porcje mentsuyu:
2 kubki dashi
1/2 kubka kaeshi
2 łyżki mirinu
oprócz tego:
4 porcje makaronu soba, ugotowanego
zielona cebulka do podania
PRZYGOTOWANIE
Aby przygotować naszą potrawę musimy najpierw przyrządzić bazę kaeshi - w tym celu w garnku mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a następnie doprowadzamy do wrzenia na wysokim ogniu. Gdy to się stanie, odstawiamy garnek z ognia i pozwalamy naszej bazie ostygnąć do temperatury pokojowej. Sos możemy trzymać w lodówce przez miesiąc, można też go mrozić. Najlepiej jest też przygotować go około 2 dni wcześniej i pozwolić aby smaki ładnie się ze sobą połączyły.
Gdy już mamy bazę, możemy zająć się przygotowaniem naszego dania. W garnku łączymy ze są pół kubka kaeshi razem z mirinem oraz dashi. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki i porządnie chłodzimy, a w tym czasie przygotowujemy makaron.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, uważając jednak by go nie rozgotować. Bardzo dokładnie i obficie płuczemy go w zimnej wodzie - pozbywamy się w ten sposób nadmiaru skrobi. Nie wystarczy jedynie przepłukanie - trzeba makaron troszkę "pomasować" :)
Sobę rozdzielamy na 4 części i podajemy z miseczką mentsuyu na boku oraz zieloną cebulką. Jemy maczając makaron w sosie wymieszanym z cebulką.
Można siorbać! :)